به گزارش بیبیسی در این شیوه یک میکروفون کوچک به زانوهای فرد چسبانده میشود تا صداهای پرفرکانس ایجاد شده در حرکات زانو را ضبط کند.
این صداهای پرفرکانس برای گوش انسان قابلشنیدن نیستند، اما این امواج صوتی ضبطشده که بوسیله کامپیوتر قابل تجزیهوتحلیل هستند، میتواند اطلاعاتی درباره سلامت زانوها در اختیار بگذارند.
پژوهشگران انگلیسی میگویند این شیوه میتواند به دستبابی به تشخیص بهتر آرتروز (استئوآرتریت) و درمانهای اختصاصیتر برای هر فرد معین کمک کند.
بدن به طور طبیعی میتواند آسیبهای خفیف مفاصل را ترمیم کند، اما در آرتروز غضروف محافظ انتهاهای استخوانها در محل مفاصل تخریب میشود و نمیتواند خودش را ترمیم کند.
پژوهشگران در این بررسی به امواج صوتی تولید شده از زانوهای ۸۹ فرد بزرگسال دچار آرتروز «گوش دادند». از این افراد خو استه شد که پنج بار از وضعیت نشسته بلند شوند و بایستند و امواج صوتی تولید شده از زانوهای این افراد ضبط شدند.
فرض این پژوهشگران این بود که زانوها هم مانند ساختارهای مهندسی عمل میکنند- سطوح هموار و لغزنده به آرامی و بدون سروصدا در مقابل هم حرکت میکنند، در حالیکه سطوح ناهموار و بدون لغزندگی حرکات نایکسانی دارند که امواج صوتی ایجاد میکنند.
نتایج کار این پژوهشگران نشان داد که بر اساس ثبت امواج صوتی پرفرکانس ایجاد شده از زانوها میتوان افراد دارای زانوهای سالم و افراد دارای زانوهای دچار آرتروز را از هم تشخیص داد.
کارشناسان میگویند این روش میتواند آینده امیدوارکنندهای داشته باشد. در حال حاضر روشهای تشخیص و درجهبندی آرتروز چندان پیشرفته نیست و معمولا بر مبنای تصاویر رادیوگرافی است که هر چند ماه یکبار ممکن است تغییر کند.
به گفته کارشناسان این شیوه ضبط امواج صوتی ممکن است در آینده به عنوان شیوهای حساستر و ظریفتر برای درجهبندی شدت آرتروز و تخریب غضروف مفصل بدون تکیه به رادیوگرافی به کار رود.
نظر شما